Anaflat - a has feszültség oldója www.anaflat.hu

Terhesség és puffadás

A terhesség első kellemetlen tünetei szinte az első pozitív terhességi teszt után már kezdődhetnek, és bizony vannak köztük olyanok, melyek a kismamákat egészen a szülésig végigkísérhetik. Ilyen a puffadás és a székrekedés, éppen ezért érdemes különös figyelmet fordítani a kezdetektől fogva a lehetséges megelőzésre is.

 

Mi okozza a terhesség alatti székrekedést és puffadást?

 Az egyik legfőbb oka a panasznak a terhességhez alapvetően szükséges progeszteron nevű hormon. A hormon hatásai közé tartozik ugyanis, hogy a testben a simaizomzatot lazítja, relaxálja, köztük a bélrendszer simaizomzatát is. Emiatt az emésztési folyamatok is változnak, az étel tovább időzik a vékony- és vastagbelekben, így gyakoribb lesz a gázképződés, a puffadás, a székrekedés.
A rossz hír, hogy a terhesség növekedése során a növekvő méh a bélrendszer helyzetét is megváltoztatja, így a motilitás tovább csökken, a táplálék továbbítása még lassabb lesz, így sajnos a panaszok is fokozódnak.

 

Mi fokozhatja a hormonhatás miatti panaszokat?

 A terhesség során más hatások is fokozhatják a székrekedést, a puffadást, aminek egy részét viszonylag egyszerűen lehet befolyásolni.
A terhesség alatti fokozott vízvisszatartást nem lehet megváltoztatni kevesebb folyadék fogyasztásával, hiszen ez a folyadék háztartás felborulásához vezetne. Emellett a megfelelő emésztéshez, és persze a táplálék továbbításához is nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás.

 

Amin viszont sokat lehet változtatni az a táplálkozás, és a fizikai aktivitás. A terhesség során a megváltozott fizikai aktivitás is fokozza a bélrendszer enyheségét, így a folyamatos, nem túl intenzív, a terhességnek megfelelő torna, sok séta segíthet a megelőzésben is.

A lassult bélműködés következtében a táplálék a vastagbelekben sokkal több időt tud eltölteni, így az ott jelen lévő baktériumoknak sokkal több ideje van, amit a táplálék lebontásával tölthet. Elsősorban a szénhidrátokra kell koncentrálni, hiszen a gázképződés a vastagbelekben a baktériumok szénhidrátbontásából ered. Éppen ezért a terhesség alatt a szénhidrátok fogyasztására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, csökkenteni kell a bevitelt, és kerülni az egyébként is ismert puffasztó ételeket, hogy a fokozott hatást elkerüljük. A káposztát, a babot, a hagymát csak módjával fogyasszuk.

 

A másik gázforrás a lenyelt levegő, aminek egy része a nyelőcsövön át távozik, egy része pedig átmegy a bélrendszeren. Figyelni kell arra, hogy ne túl gyorsan, és inkább ötször, hatszor, kis adagokat együnk egy nap során, így kevesebb étellel, és lenyelt levegővel kell a gyomor- bélrendszernek egyszerre megbirkóznia.  A gyakran szükségessé váló vaspótlás sajnos szintén vezethet székrekedéshez, de a terhesség alatt, amikor több egyértelmű oka van a panaszoknak, nem okolhatjuk csak a vasat miattuk. Érdemes azonban orvoshoz fordulni, ha nehezen tűrhető a panasz, de gyógyszeres kezelésre csak ritkán van szükség.

 

Dr. Farkas Ágnes 

 

 
Főoldal Puffad a has Terhesség és puffadás

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

© 2010 Teva Magyarország Zrt. Adatvédelmi nyilatkozat Impresszum Kapcsolat Linkgyűjtemény Oldaltérkép