Anaflat - a has feszültség oldója www.anaflat.hu

Gyakori kérdések a haspuffadásról – Anaflat.hu

Mi számít túlzott gázképződésnek?


Mindenki különbözőképpen hajlamos a bélgázosodásra, és noha nincs "normális" mennyiség, egy átlagos felnőtt naponta kb. 14 alkalommal ereszt ki bélgázt

Az első dolog, amit el kell döntenie, mielőtt kontrollálni akarná gázos problémáit, hogy az külső vagy belső probléma.

Vajon külső okai vannak, mert sok levegőt nyel? Azok, akik sokat stresszelnek, hajlamosak túl sok levegőt nyelni, ami végigmegy a teljes tápcsatornán, elgázosítva az alsó felét. A dohányosok, illetve a laza fogsorral rendelkezők is hajlamosak több levegőt nyelni.

Lehet azonban belső oka is a túlzott gázképződésnek, melyet az Ön által elfogyasztott ételek, vagy túlzott rágógumizás okoz. Bármi is legyen az ok, kontrollálható.

Mivel csökkenthető a haspuffadás?


A haspuffadás leginkább zsiradékszegény konyhai megoldásokkal (főzés, párolás, sütőzacskó használata), kímélő fűszerezéssel, valamint a puffasztó rostok kerülésével csökkenthető.

Milyen fűszereket kerüljünk?


Leginkább az őrölt borsot, a csípős fűszerpaprika héjának őrleményét, a fokhagymát és a vöröshagymát.

Miben találhatunk puffasztó rostokat?


Puffasztó rostokat elsősorban a gyümölcsök apró magvaiban, a káposztafélék, száraz főzelékek rostjaiban és illó olajaiban, valamint a zöldborsó héjában találhatunk.

Csökkenthető-e a haspuffadást okozó zöldségek káros hatása?


Igen. Például a fedő nélküli főzéssel, az átpasszírozással (zöldborsó, zöldbabfőzelék, stb.), a hámozással (paradicsom, alma, őszibarack stb.) és a forró vizes megpucolással jelentősen csökkenthetjük a puffadás veszélyét.

Minden esetben gondot okoznak a „puffasztó ételek”?


Nem. Sok függ az egyén érzékenységétől, és a már említett főzési technikától: sokszor a „kritikus zöldségek” sem okoznak feltétlenül gondot.

Érdemes-e leönteni a káposztaféléknél az első főzőlevet?


Sokan alkalmazzák ezt az eljárást, amelynek azonban hátránya is van: a főzőlével a vitaminok és az ásványi anyagok egy része is kárba vész!

Az ennivalókon kívül befolyásolja-e más is az emésztést?


Igen. A mozgásszegény életmód és a stressz is kiválthat emésztőrendszeri problémákat.

Csak a konyhában tudjuk megoldani az emésztőrendszeri problémákat?


Nem. Egy kiadós ebéd utáni sétával nagyban segíthetjük emésztésünket, hosszabb távon pedig próbáljuk ki stresszoldó technikákat, mint pl. a sport, a relaxáció, a jóga stb.!

Melyek azon tünetek, amelyek esetén az orvosi vizsgálat szükséges?


• Hasi puffadás mellett véres széklet jelenik meg.
• A hasi puffadás a székelési szokások megváltozás kíséri (hasmenés, esetleg időnkét székrekedés és hasmenés váltakozva).
• A haspuffadás szemmel láthatóan asszimetrikus has elődomborodást okoz.
• Több napig nincs széklet és a szelek is nehezen távoznak.
• A hasi puffadás mellett kifejezett hányinger is jelentkezik.

Milyen orvoshoz forduljon?


A túlzott gázképződéssel, haspuffadással kapcsolatos problémáival forduljon háziorvosához! Az első vizsgálatok alapján ő dönti el, hogy szükséges-e további kivizsgálás, szükség esetén a gasztroenterológiai szakrendelésre adhat beutalót.

Milyen vizsgálatok jöhetnek szóba krónikus haspuffadás esetén?


Az orvosnál az első lépés a fizikális vizsgálat. Ennek része a has felszínes és mély betapintása. Ellenőrizhető a máj nagysága, a belek fokozott gáztartalma. A bélmozgások meghallgatása sztetoszkóppal.
Gyanús eltérések esetén a következő lépés a hasi ultrahang. Ekkor hasra helyezett vizsgálófejjel áttekintik a hasüreget.

A rutin belgyógyászati és sebészeti vizsgálat része ujjal a végbél vizsgálata, hiszen ujjal elérhető magasságig áttapintható a  végbél és a végbél záró izom működése is ellenőrizhető. A vizsgálatot a gázos belek nehezítik, ezért érdemes a vizsgálat előtt diétázni, ezzel növelni értékét.

A laborvizsgálatok a máj és hasnyálmirigy működéséről szolgáltatnak információt. Ezen szervek vizsgálatának fontos része, hiszen pontosítják a feltételezett okokat. Lényeges még a székletben lévő vér kimutatása. Ez a vastagbél eredetű eltéréseknél pozitív, gyakran a daganatos megbetegedés első jele a puffadás mellett.

Gyakran a hasi puffadás, panaszok hátterében húgyúti fertőzés áll. Amennyiben vizeléssel kapcsolatos tünet is van (gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, véres vizelet) vizeletvizsgálatra is sor kerülhet.

Amennyiben a vastagbélben található okra van gyanú a legtöbb információt a vastagbéltükrözés szolgáltatja. Ekkor lehetőség van az eszközön keresztül szövettani mintavételre is. Hasonlóan informatív vizsgálat a gyomor-bélrendszer felső szakaszáról a nyelőcső és gyomortükrözés.

A végbél felől kontraszanyagos feltöltés az irigoszkópia. Ez a vizsgálat a bélfal eltéréseit és rugalmasságát segít megítélni. A vastagbél tükrözés elterjedésével veszített jelentőségéből, de még manapság is alkalmazzák.

A képalkotó vizsgálatok következő lépcsője a computer tomographia (CT). A hasi ultrahang által pontosan nem vizsgálható, illetve az ezen látott eltérések pontosítása miatt végzik a legtöbb vizsgálatot.
 
Főoldal GYIK

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

© 2016. Teva Gyógyszergyár Zrt. Adatvédelmi nyilatkozat Impresszum Kapcsolat Linkgyűjtemény Oldaltérkép