Anaflat - a has feszültség oldója www.anaflat.hu

Székrekedés – Az emésztőrendszer

A székletürítés normális gyakorisága napi három és heti három között mozog. Önnek nagy valószínűséggel székrekedése van, ha hetente kevesebb, mint három alkalommal van széklete, a széklet pedig kemény és száraz. A székrekedés eredményeként puffadtnak érezheti magát, sőt, hasi fájdalom is jelentkezhet. Szerencsére néhány egyszerű életviteli változtatással a székrekedés az esetek többségében megelőzhető, illetve enyhíthető.

 

A székrekedés okai

 

Normális esetben az emésztés során keletkező salakanyagokat a belek izom összehúzódásai juttatják el a vastagbélbe. A vastagbélben a béltartalom víz és iontartalma nagymértékben visszaszívódik, ezek ugyanis fontosak a szervezet működéséhez. Hogyha túl sok víz szívódik vissza, vagy a béltartalom túl lassan mozog, akkor székrekedés alakulhat ki.

 

A bélmozgás lelassulásának okai

 • az elégtelen folyadékbevitel
 • az alacsony rosttartalmú étrendek
 • ha nem fordítanak kellő figyelmet a székelési szokásokra
 • életkor
 • a mozgásszegény életmód
 • terhesség
 • betegség

 

Székrekedése lehet akkor is, hogyha a bélmozgásokat végző izmok működése nem koordinált. A széklet keresztüljut a vastagbélen, de elakad a végbélben, mert a székletürítéshez szükséges izmok működése nincs megfelelően összehangolva.

 

Számos gyógyszer, ideértve a Parkinson kór, a hipertónia és a depresszió kezelésére alkalmazottakat, szintén székrekedéshez vezethet. Hasonlókép bizonyos altatószerek is ilyen hatással bírnak. Mindezek mellett a székletlazítók gyakori alkalmazása idővel székrekedéshez vezethet.

 

Máskor a székrekedésnek pszichés okai vannak, és a stressz nyomán alakulnak ki a panaszok. Gyermekeknél az erőltetett szobatisztaságra nevelés vagy az óvodai beszoktatás zavarhatja meg a bélműködést.

 

Ritkán, a székrekedés súlyosabb betegségek tünete lehet, így jelezheti a vastag- illetve végbél rákot, különböző hormonális, illetve autoimmun betegségeket. Néha kisgyereknél azért alakul ki székrekedés, mert elfelejtenek a WC-re menni.

 

Nagyobb valószínűséggel alakul ki tehát a székrekedés idősebb korban, mozgásszegény életmód mellett, ágyhoz kötöttség, alacsony rosttartalmú diétát fogyasztása esetén, továbbá, ha nem iszik eleget. A kockázatot tovább növelheti bizonyos gyógyszerek fogyasztása, ide értve a nyugtatók, altatók használatát, és a kemoterápiás kezelést is.

 

Miért kell kezelni a székrekedést?

 

Bár a székrekedés nagyon zavaró, általában nem súlyos állapot. Huzamosabb ideig fennállva azonban - különösen, ha ez erőlködéssel társul - különböző szövődmények alakulhatnak ki, többek között aranyerek keletkezhetnek, illetve a végbélnyílás környezetében repedések (abráziók), illetve szakadások (fissurák) keletkezhetnek.

 

A nagyon súlyos, krónikus székrekedés néha széklet impaktációt eredményezhet, azaz kialakul egy olyan megkeményedett széklet darab, amit már a természetes bélmozgások segítségével nem lehet kiüríteni. Ez az impaktálódás veszélyes lehet, és előfordulhat, hogy a beragadt székletdarabot kézzel kell eltávolítani.

 

Mikor forduljon orvoshoz panaszaival?

 

 • hetente egyszer-kétszer van csak székletürítése az étrend, illetve a mozgásszegény életmódon való változtatás ellenére
 • intenzív hasi fájdalma van
 • vér jelenik meg a székletben
 • váltakozik a székrekedés és hasmenés
 • végbéltáji fájdalom jelentkezik
 • vékony, ceruzaszerű székletet ürít 
 • indokolatlan fogyást észlel

 

A székrekedés kezelésének legbiztonságosabb módja az életvitel módosítása. A tünetek enyhítése érdekében próbáljon meg különböző, magas rosttartalmú készítményeket rendszeresen fogyasztani. Igyon elegendő folyadékot, és mozogjon minél többet, és enyhülnek panaszai. Hashajtót csak átmenetileg fogyasszon!

 

Ha mindent megtett és ezek ellenére is fennáll a székrekedés, akkor érdemes felkeresnie orvosát. Ha az elvégzett vizsgálatok valamilyen betegséget igazoltak, akkor azt gyógyszeresen, illetve műtétileg kell megoldani. Szerencsére ezek igen ritkán fordulnak elő.


Forrás: Webbeteg


 
Főoldal Az emésztőrendszer Székrekedés

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

© 2016. Teva Gyógyszergyár Zrt. Adatvédelmi nyilatkozat Impresszum Kapcsolat Linkgyűjtemény Oldaltérkép