Anaflat - a has feszültség oldója www.anaflat.hu

Dyspepsia – Az emésztőrendszer

A diszpepszia a felhasi diszkomfortérzés elnevezése. Ez nem egy speciális betegség, több különböző tünet is jelentkezhet, melyek egyénileg eltérőek lehetnek.

 

Az alábbi tünetek fordulnak elő a leggyakrabban:

  • Korai teltségérzet étkezés közben
  • Étkezés után kellemetlen teltségérzet
  • Felhasi fájdalom
  • Felhasi égő érzés

 

Ritkábban előforduló tünetek:

  • Hányinger
  • Puffadás
  • Mellkasi fájdalom is előfordulhat, ez esetben fontos elkülöníteni a tüneteket a kardiológiai eredetű panaszoktól.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a panaszok két hétnél tovább tartanak, vagy fogyás, étvágytalanság, hányás, fekete széklet vagy sárgaság jelentkezik, azonnal forduljon szakemberhez! Abban az esetben is indokolt orvoshoz fordulnia, ha légzési nehezítettség, kifejezett mellkasi fájdalom jelentkezik.

 

Mi okozza?

Oka lehet a túlzásba vitt, nagy mennyiségű étkezés, a kapkodó, gyors étkezés, a zsíros, olajos ételek fogyasztása. A fűszeres ételek fogyasztása, a sok koffein, a túlzásba vitt alkohol-, csokoládé, szénsavas ital-fogyasztás, a dohányzás, idegesség, antibiotikumok, fájdalomcsillapítók szedése, gyomorhurut, hasnyálmirigy-gyulladás, peptikus fekély, epekövesség, gyomorrák, stb. szintén okozhat diszpepsziás tüneteket. Ha a kivizsgálás során szervi ok nem igazolódik, akkor funkcionális diszpepszia lehetősége merül fel, mely azt jelenti, hogy a gyomor emésztési működése, és a táplálék vékonybélbe juttatása károsodik.


Hogyan történik a kivizsgálása?

A kivizsgálás menete a tünetektől függ, ennek során szükséges rutin fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, széklet-vérteszt, hasi ultrahang, egyes esetekben gyomortükrözés, hasi CT, H. pylori kilégzéses vizsgálat, stb. is szükséges lehet.


Hogyan zajlik a kezelése?

Alapvetően fontosak az életmódbeli tanácsok, azaz a gyors, kapkodó étkezések kerülése, kerülje a fűszeres, zsíros ételeket, a dohányzást, a koffeint, a szénsavas italokat. Mozogjon rendszeresen, kerülje a stresszt, legyen normál tartományban a testsúlya. Az alkalmazott kezelés szintén a tünetek függvénye, használatosak gyomorvédők, H2-receptor-blokkolók, protonpumpa-inhibitorok, prokinetikumok, antibiotikumok, antidepresszánsok, stb. Érdemes a szedett gyógyszereket a háziorvossal áttekinteni, ugyanis lehet, hogy van közöttük a gyomrot károsító gyógyszer.

 

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmód Központ

 

 
Főoldal Az emésztőrendszer Dyspepsia

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

© 2016. Teva Gyógyszergyár Zrt. Adatvédelmi nyilatkozat Impresszum Kapcsolat Linkgyűjtemény Oldaltérkép