Anaflat - a has feszültség oldója www.anaflat.hu
A bélflóra - Az emésztőrendszer

A bélflóra – Az emésztőrendszer

Az emberi bélflórát 300-500 különböző baktériumfaj alkotja, számuk az emberi sejtek tízszerese. A széklet száraz súlyának 40-60 százalékát is ezen baktériumok adják.

 

Miért ilyen fontosak szervezetünk számára?

 

A szájnyílás és a végbél is a külvilág felé nyitott, ennek megfelelően a szervezet szinte legkomolyabb védekezőrendszerét találjuk az emésztőtraktus falában. Feladata a testidegen, veszélyes anyagok, mikroorganizmusok távoltartása úgy, hogy a tápanyagok megfelelő felszívódása ne szenvedjen zavart.
A normál bélflóra főbb funkciói az idegen kórokozókkal szembeni védelem, az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása, a nyálkahártyát alkotó sejtek osztódásának, fejlődésének szabályozása, a maradék tápanyagok megemésztése, rövid szénláncú zsírsavak termelése (ez a bélhámsejtek elsődleges tápanyaga).

 

Az egészséges bélflóra segíti az emésztést és részt vesz a szervezet méregtelenítő folyamataiban is. A szervezet számára fontos vitaminok közül a B-vitaminok és a K-vitamin jelentős részét szintén az itt található baktériumok termelik.

 

A bélflóra összetétele

 

A bél lumene a méhen belüli élet során még steril, majd a születést követően kezd benépesülni, elsősorban bifido- és lactobacillusokkal illetve az anya bőrén fellelhető mikróbákkal.

 

Nagyon fontos időszak ez, hiszen ekkor tanulja meg a szervezet védekezőrendszere az ártalmatlan és a kórokozó közötti különbségtételt is (ennek zavara későbbiekben allergiás megbetegedésekhez, krónikus gyulladásos bélbetegséghez vezethet).

 

Az anyatejes táplálkozás bővítését követően a bélflóra is változik, kezd egyre inkább a felnőttkori összetételhez hasonlítani.

 

A normális bélflóra megbomlását és kórokozók elszaporodását okozhatják:

  • antibiotikum kezelés
  • egyoldalú, helytelen táplálkozás (túl sok energia, finomított szénhidrát és zsír bevitele, kevés zöldség és folyadék fogyasztása)
  • környezetszennyezés során a szervezetbe került méreganyagok (táplálékkel bejutó tartósítószerek, a termelés során használt növényvédő szerek)  fertőzések (baktériumok, vírusok okozta gyomor-bélhurut)
  • a gyomor-bél motilitás zavarai (székrekedés, vaktasakok képződése)

 

Ekkor különböző emésztési zavarok, puffadás, hasmenés, hasfájás jelentkezhet, irritábilis bél szindróma (IBS) is kialakulhat. Romlik a szervezet ellenállóképessége, a sérült bélfalon keresztül a méreganyagok is könnyebben átjuthatnak.

 

Dr. Plósz János belgyógyász, gasztroenterológus


 
Főoldal Az emésztőrendszer A bélflóra

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

© 2016. Teva Gyógyszergyár Zrt. Adatvédelmi nyilatkozat Impresszum Kapcsolat Linkgyűjtemény Oldaltérkép